• The First Ethical Petfood
  • We scoren een 4,8/5 op Trustpilot
  • Smaakgarantie

Alles wat je moet weten over het belang van de juiste voeding voor je hond

Als hondenbaasje wil je ervoor zorgen dat jouw harige vriend de beste zorg krijgt en dan kan goed voer natuurlijk niet ontbreken! Goede voeding is namelijk cruciaal om de gezondheid van je hond op peil te houden, ziektes te voorkomen en ervoor te zorgen dat ze zo lang en gelukkig mogelijk bij je zijn! In deze blog praten we graag over het belang van goede voeding voor honden, de voordelen van evenwichtige voeding, de gevaren van verkeerde voeding en welke voedingsstoffen honden nodig hebben.

 

 

De voordelen van evenwichtige voeding

 

Net zoals mensen hebben honden evenwichtige voeding nodig om gezond te blijven en ziektes te voorkomen. Een evenwichtig dieet zorgt voor alle essentiële voedingsstoffen die jouw hond nodig heeft om op hun best te zijn waaronder eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen. Een evenwichtige voeding kan helpen met:

 

-Een gezond gewicht te behouden
-Een goed immuunsysteem te ondersteunen
-Een goede spijsvertering te bevorderen
-Hun huid en vacht gezond te houden
-Het behoud van gezonde tanden en tandvlees
-Gezonde botten en gewrichten te ondersteunen
-Het bevorderen het algehele welzijn

 

 

De gevaren van slechte voeding

 

Aan de andere kant, kan voeding met onvoldoende voedingsstoffen serieuze consequenties hebben voor de gezondheid van je hond. Voeding die laag is in essentiële voedingsstoffen of die schadelijke ingrediënten bevat kan leiden tot ondervoeding, overgewicht, spijsverteringsproblemen en tal van andere gezondheidsproblemen. Niet zo best dus!

Wanneer je je hond voeding geeft die onvoldoende voedingsstoffen bevat kan ook leiden tot tekorten, die weer resulteren in mogelijke gezondheidsproblemen. De meest bekende tekorten die wij zien in honden zijn o.a.:

-Een tekort aan ijzer
-Een vitamine D tekort, wat kan leiden tot zwakke botten en spierzwakte
-Een vitamine E tekort, wat neurologische problemen kan veroorzaken
-Een vitamine B tekort, wat huid- en vachtproblemen veroorzaakt

 

 

 

Specifieke voedingsstoffen die honden nodig hebben

 

Nu we het belang van de juiste voeding hebben besproken, is het tijd om te kijken naar de specifieke voedingsstoffen die honden nodig hebben.

 

Eiwit (ook wel proteïne genoemd): Eiwit is de bouwsteen van spieren, botten en weefsels. Daarom is het ook noodzakelijk voor een sterk immuunsysteem en de productie van hormonen en enzymen. Honden hebben eiwit nodig in hun voeding, en het is belangrijk om te kiezen voor hoogwaardige eiwitbronnen zoals kip, lam, vis en eieren.

 

Vetten: Vetten zijn een belangrijke bron van energie voor honden en het zorgt ervoor dat hun vacht mooi glanzend blijft. Vetten helpen ook bij de opname van vetoplosbare vitaminen en leveren essentiële vetzuren, die nodig zijn voor een goede gezondheid. Goede bronnen van vet zijn visolie, kippenvet.

 

Koolhydraten: Ook koolhydraten leveren energie voor honden, en daarnaast ze helpen om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Slechts een klein deel van de voeding van je hond moet bestaan uit koolhydraten en kies liever voor complexe koolhydraten zoals bruine rijst en aardappelen.

 

Vitaminen: Vitaminen zijn enorm belangrijk voor een goede gezondheid want ze helpen verschillende lichaamsfuncties te reguleren. Een paar van de belangrijkste vitaminen voor honden zijn vitamine A, vitamine D, vitamine E en de B-vitaminen. Deze vitaminen zijn te vinden in verschillende voedingsmiddelen, waaronder eieren, zuivelproducten en bladgroenten.

 

Mineralen: Mineralen zijn nodig voor gezonde botten, tanden en spieren. Mineralen die belangrijk voor honden zijn, zijn o.a. calcium, fosfor en ijzer. Goed en gebalanceerd hondenvoer.

 

Kortom, goede voeding is enorm belangrijk voor de algehele gezondheid van je hond. Door je hond evenwichtige en voedzame voeding te geven, kunnen ziekten worden voorkomen en hou je hun gezondheid op peil.

 

Overstappen op voedzaam hondenvoer

 

Misschien is het eens tijd om de voeding van je hond onder de loep te nemen: zitten hier genoeg vitaminen in en bevat het genoeg eiwitten? Zoek bij het kiezen van hondenvoer naar een merk dat alle essentiële voedingsstoffen biedt die jouw hond nodig heeft. Hou daarbij ook altijd rekening met de leeftijd, grootte en ras van je hond én hoe actief die is. Dit kan allemaal van invloed zijn op hun voedingsbehoeften.

 

Mythes over hondenvoer ontkrachten

Er bestaan veel misvattingen over hondenvoer en voeding, wat het voor eigenaren van huisdieren moeilijk kan maken om goede beslissingen te nemen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende mythes over hondenvoer:

 

  • Honden zijn carnivoren: Omdat honden omnivoren zijn, zijn het geen strikte vleeseters. Een evenwichtige voeding voor honden moet een verscheidenheid aan eiwitbronnen bevatten, waaronder zowel vlees als niet-vlees opties. Zo bevat het voer van Goood zowel kwalitatief vlees als aardappels om aan alle behoeften van je hond te voorzien.

 

  • Tafelresten zijn oké: Hoewel het natuurlijk verleidelijk is om eten te delen met je hond, vooral wanneer ze je zo lief aankijken!, is het niet het beste voor ze. Veel menselijk voedsel is namelijk giftig voor honden, en tafelresten kunnen het evenwicht van hun voeding verstoren. Liever niet doen dus!

 

  • Rauw vlees is het beste voor honden: Hoewel sommige baasjes geloven dat rauw vlees de beste optie voor hun hond is, is dit niet altijd waar. Rauw vlees bevat niet alle vitaminen voor honden en kunnen ook risico’s voor bacteriën met zich meebrengen.

 

  • Duur hondenvoer is altijd beter dan betaalbare opties: Hoe duurder betekent niet altijd hoe beter. Sommige betaalbare opties kunnen alle voedingsstoffen leveren die jouw hond nodig heeft, terwijl dure merken dat niet hebben. Lees altijd de etiketten en kies een merk dat goed bij de voedingsbehoeften van jouw hond past.

Lees meer

Welke voeding voor mijn hond?

Alles wat je moet weten over het belang van de juiste voeding voor je hond

In deze blog praten we graag over het belang van goede voeding voor honden, de voordelen van evenwichtige voeding, de gevaren van verkeerde voeding en welke voedingsstoffen honden nodig hebben.

Lees artikel

Welk voer voor hond met jeuk?

We beseffen als geen ander dat het heel vervelend is voor je hond als hij of zij zo nu en dan kampt met behoorlijke jeuk. Nu kan dit natuurlijk wel eens voorkomen, maar als dit blijft aanhouden, dan is het raadzaam om in actie te komen.

Lees artikel