• The First Ethical Petfood
  • We scoren een 4,8/5 op Trustpilot
  • Smaakgarantie
Op reis met je hond - 6 handige tips

Op reis met hond in de camper: 6 handige tips!

Er zijn waarschijnlijk weinig honden die je écht blij zult maken met een camper roadtrip door Europa. Zie je het al voor je? Jouw maatje heeft het al gauw gezien in een bloedhete file onderweg in de camper. Hoeveel snoepjes en snackjes we voor de neus houden, daar zullen ze niet blijer van worden. Toch zijn er een aantal handige tips die we je kunnen geven om op pad te gaan met de camper én de hond! Zo geniet jouw hond én jij van de vrijheid die jullie tegemoet gaan.

 

 

Tip 1.

Zorg ervoor dat je hond gewend is aan vreemde omgevingen

 

Voordat je op pad gaat kun je je hond alvast aan een aantal dingen laten wennen. Zorg er onder andere voor dat je doggy gewend is aan andere omstandigheden. Je kunt bijvoorbeeld een keer naar het strand gaan, of naar een bos. De natuur in of juist naar plekken waar heel veel mensen zijn en nog veel leuker, andere honden. Laat ze dus goed socializen met andere viervoeters in alle vormen en maten. Het is zeker aan te raden om wat spullen mee te nemen waar je hond aan gehecht is. Als ze spullen hebben wat een vertrouwde geur heeft dan zullen zich sneller op hun gemak voelen.

 

 

Tip 2:

Zorg voor voldoende warmte 🥶

Ben je een camperliefhebber die niet terugdeinst van de kou in de winter, en ga je dan dus ook graag op pad? Bij bestemmingen waar sneeuw voorkomt kan het weleens goed koud zijn. Je hond moet dus in koude landen, warm gehouden worden. Hoe doe je dat het makkelijkst? Grote honden kunnen goed tegen de kou. Het is altijd handig om een extra deken of een jas voor je doggy mee te nemen.

 

 

Tip 3:

Zorg voor voldoende koeling

 

Er is een algemene regel: als jij het warmt hebt, dan heeft je hond het ook warm. Als wij mensen het warm hebben wordt er geadviseerd om te hydrateren, zo geldt dit ook voor jouw reis hond. Nog een gouden tip is om altijd in de schaduw te parkeren, met de ramen open en zet bijvoorbeeld de airco aan of de waaier open. Een vriesbot of natte handdoek meenemen bij warmte is altijd een aanrader!

 

 

Tip 4:

Ga een weekendje kamperen om alvast te proberen🏕

 

Hoe leuk is het als je jouw hond alvast een weekendje kan laten wennen. Huur of leen een camper (als je zelf geen camper hebt) en ga er op uit. Dat hoeft de eerste keer niet ver te zijn natuurlijk. Boek een camping of camperplaats in de buurt. Je merkt gelijk of je hond het wat vindt. Maar dit geeft ook echt even de tijd om te wennen. Net als bij mensen moet je soms zaken opbouwen. Niet geheel onbelangrijk, je kunt gelijk testen of jij het zelf wel wat vindt om met je hond te kamperen!

 

 

Tip 5:

Een bezoekje aan de dierenarts in het buitenland

 

Dit wil je niet maar het kan zomaar voorkomen dat je tijdens de roadtrip met de camper een bezoekje moet brengen aan de dierenarts. Wanneer dit toch gebeurt ben je goed voorbereid en heb je het ‘medische dossier’ van je viervoeter bij de hand. Voor de dierenarts is het een heel stuk makkelijker om een advies te geven en je viervoeter te helpen. Deze ziet gelijk wat het medisch verleden is en zal mede daardoor snel kunnen handelen.

 

 

Tip 6:

Een goede plek in de camper voor de reislustige viervoeter

 

Denk zeker goed na over een goede plek in de camper voor je blije vriend. Vooral tijdens het rijden, liggen nog vaak honden “los” op een voorstoel of “los” in een camper. In veel landen moet je de hond vastzetten tijdens de reis. Hier zijn accessoires voor te koop zodat je de hond bijvoorbeeld met een harnas/ hondentuigje kan vastklikken in de houder van een veiligheidsgordel. Je moet er niet aan denken wat er met de hond gebeurt bij een noodstop of aanrijding als deze niet vast zit!

 

Dit kun je allemaal meenemen

Als je gaat reizen met de camper en je hond dan moet je aardig wat meenemen. Dit is per hond verschillend natuurlijk. Jij weet zelf het best waar jouw reismaatje het gelukkigst van wordt.

  • Denk daarbij aan een grote waterbak die je makkelijk kunt vullen met water.
  • Mocht je gaan hiken: een kleine waterfles of bak die je makkelijk in een jaszak of rugzak kunt stoppen.
  • EU Hondenpaspoort (met chip- of tatoeage nummer), eventueel gezondheidsverklaringen (voor de niet EU landen) en inentingsbewijzen.
  • Een tangetje voor teken.
  • Poepzakjes (het liefst afbreekbaar) mogen uiteraard ook niet ontbreken
  • Controleer voordat je weggaat aan welke regels je moet houden. In sommige landen ben je verplicht een muilkorf aan te doen. Of dan weet je van tevoren dat je deze landen sowieso gaat ontwijken.
  • Een handdoek waarmee je je doggy kunt afdrogen nadat hij of zij een heerlijk verkoelende plons heeft genomen in de zee of in een meer.
  • Tussendoor je viervoeter kammen is ook een aanrader. Vergeet dus de borstel niet. Zo zorg je dat alle haren buiten je camper blijven.
  • Een luchtdicht bakje waar je Goood, natvoeding of brokken in kunt bewaren.
  • Neem genoeg speeltjes en Goood snoepjes mee

 

Een hele fijne reis met jouw reismaatje!

Deze blog is geschreven door experts en onze beste vrienden: CamperHomies. CamperHomie is een camperplatform die vrij kamperen op een moderne, frisse, ecologische manier behandelt. Voor zowel voorbereiding als onderweg als bestemming kan je bij ons terecht. Waar ook ruimte is voor community-input en uitwisseling. Daarbij staat plezier in het werk voorop.

Lees meer

Welke voeding voor mijn hond?

Alles wat je moet weten over het belang van de juiste voeding voor je hond

In deze blog praten we graag over het belang van goede voeding voor honden, de voordelen van evenwichtige voeding, de gevaren van verkeerde voeding en welke voedingsstoffen honden nodig hebben.

Lees artikel

Welk voer voor hond met jeuk?

We beseffen als geen ander dat het heel vervelend is voor je hond als hij of zij zo nu en dan kampt met behoorlijke jeuk. Nu kan dit natuurlijk wel eens voorkomen, maar als dit blijft aanhouden, dan is het raadzaam om in actie te komen.

Lees artikel