• Voor 13:00 uur besteld, zelfde werkdag verzonden
  • Gratis verzending vanaf €29,-
  • We scoren een 4,6/5 op Trustpilot
  • 100% klimaatneutraal
Graanvrij hondenvoer

Hondenvoer met of zonder graan?


Je ziet het tegenwoordig steeds vaker op de menukaart in een restaurant of in de schappen in de supermarkt: glutenvrij eten. Ook in ‘hondenland’ is graanvrij (of glutenvrij) hondenvoer een hot item geworden, mede doordat vaak wordt beweerd dat honden geen granen mogen. Het zou “slecht” zijn en zorgen voor allergische reacties en andere gezondheidsproblemen. Maar klopt dit wel?

 

Mogen honden granen?

 

We horen het de buurman nog zo zeggen: “Granen zoals koren, tarwe en gerst zijn echt slecht voor je hond. Ze kunnen dit net als alle andere vleeseters biologisch niet goed verteren, wat weer leidt tot allergische reacties en symptomen als een slechte spijsvertering, maagpijn en huidklachten. En het heeft ook nog eens weinig voedingswaarde!”

 

Kunnen honden tegen graan?

 

Wat de beste buurman zegt, klopt helaas niet helemaal. De koolhydraten uit graan zijn een belangrijke voedingsbron voor honden doordat ze sneller worden afgebroken dan eiwitten en vet. In het speeksel van honden ontbreekt net zoals bij alle andere vleeseters het amylase enzym (breekt zetmeel af voordat het naar de darmen gaat), maar dat is geen probleem. Tijdens het verteringsproces komen enzymen samen die van essentieel belang zijn voor de vertering, waardoor honden over het algemeen in staat zijn om zetmeel – en dus ook graante verteren.

 

Genetische verandering

 

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt verder dat honden – in tegenstelling tot wolven – tijdens het domesticatieproces (het temmen van dieren in de prehistorie en ze tot huisdier toe-eigenen) een genetische verandering hebben ondergaan die belangrijk was voor de vertering van zetmeel. Hierdoor zijn ze in principe prima in staat om koolhydraten te eten en te verteren.

 

Hondenvoer zonder granen

 

Uiteraard zijn er honden die net als mensen moeite hebben om granen en gluten te verteren. Deze zogeheten granen- of glutenallergie kan leiden tot huidirritatie (jeuk en uitslag), maagpijn en een slechte spijsvertering. En ja, dan is er maar één ding dat kan helpen: granenvrij of glutenvrij hondenvoer. You lucky dogs!

 

Zeker zijn dat je echt goeeede hondenvoeding in huis haalt? Bekijk dan snel ons assortiment met of zonder granen!

Lees meer

Plastic vervuiling

Waarom we plastic uit de zee vissen?

Naast het produceren van duurzame hondenvoeding, zetten we ons keihard in voor een beter milieu. Dit doen we onder meer met vissen van plastic, waarom? Dat lees je in deze blog! 🥽

Lees artikel
Vrije uitloop vlees in hondenvoer

Waarom zitten er vrije uitloop dieren in onze voeding?🥩

De keuze is reuze wat betreft keurmerken in de winkelschappen... Welke moet je toch nemen? En welk keurmerk draagt nu écht haar steentje bij aan het klimaat? ...

Lees artikel